Καφές/ Νέα

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ BARISTA

Ένας καλός barista δεν αρκείται μόνο στην ταχεία παραγωγή καφέ, καθώς μεγάλο ρόλο παίζουν και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά, τα οποία “απογειώνουν” το ρόφημα.  Ας δούμε μερικά μικρά μυστικά:

1). ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ

Πρωτού ο barista ξεκινήσει τη διαδικασία παραγωγής, πρέπει να παράγει λίγη ποσότητα καφέ ώστε τα μεταλλικά μέρη της μηχανής να αρωματιστούν καταλληλως, για να απομακρυνθούν τα στοιχεία που αλλοιώνουν τη γεύση.

2). ΦΙΛΤΡΟ (paper filter)

Πάντα πριν τη διαδικασία παραγωγής καφέ φίλτρου, ο barista πρέπει να πλένει το φίλτρο με ζεστό νέρο για να αποδεσμεύονται οι ουσίες και οι τυχόν οσμές του χαρτιού.

3). ΡΟΕΣ – ΠΑΤΗΜΑ

Η ρύθμιση των κατάλληλων ροών στην εσπρεσιέρα εξαρτάται από το ίσο και κάθετο πάτημα του καφέ, καθώς δημιουργείται ένα συμπαγές στρώμα στο οποίο το νερό βρίσκει αντίσταση και δεν περνάει ουτε πολύ γρηγορα, ούτε πολύ αργά και έχει ως συνέπεια να αντληθούν σωστά, όλα τα υδατοδιαλυτά στοιχεία από τον καφέ, στο φλυτζάνι.

4). ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΗΧΑΝΗΣ

Ο καθημερινός καθαρισμός της μηχανής εκτός ότι προστατεύει από τα άλατα, δεν αφήνει χώρο σε μικροοργανισμούς να εισβάλλουν στο ρόφημα και να αλλοιώσουν τη γεύση.

5). ΑΓΑΠΗ

Το σημαντικότερο tip για έναν barista είναι η αγάπη για αυτό που κάνει.  Είναι ο δημιουργός της γεύσης και των λοιπών αισθήσεων.  Η παραγωγή του καφέ για αυτόν, είναι ενα έργο τέχνης.

 

Leave a Reply