Καφές

Τι είναι το Cup of Excellence;


Πρόκειται για τους καλύτερους Speciality coffees. Το Cup of Excellence αποτελεί έναν ετήσιο διαγωνισμό, ώστε να αναγνωριστούν οι καλύτεροι καφέδες μιας χώρας παραγωγής της εκάστοτε σοδειάς.  
Ο διαγωνισμός καταλήγει σε δημοπρασία, ώστε να ανταμειφθούν οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς για την παραγωγή αυτών των μοναδικών ποικιλιών.
Ο πρώτος διαγωνισμός έγινε το 1999 στην Βραζιλία, ενώ σήμερα οκτώ χώρες παίρνουν μέρος κάθε χρόνο. Ο διαγωνισμός αποτελείται από τρία στάδια: στο πρώτο στάδιο ο παραγωγός παραδίδει τον καφέ του για οπτική εξέταση, όπου και πρέπει να ικανοποιηθούν τα μίνιμουμ κριτήρια. Στο δεύτερο στάδιο οι καφέδες δοκιμάζονται τυφλά και βαθμολογούνται από επαγγελματίες γευσιγνώστες,που προέρχονται από τη συγκεκριμένη χώρα παραγωγής. Αφού γίνει ο διαχωρισμός περνάμε στο τρίτο στάδιο, όπου εκεί θα αναδειχθούν οι καλύτεροι των καλύτερων.

Ένα διεθνές πάνελ εγκεκριμένων και βαθμολογημένων γευσιγνωστών θα δοκιμάσουν για τρεις ημέρες όλους τους καφέδες, θα ξεχωρίσουν αυτούς που θα πάρουν το βραβείο και θα διαμορφώσουν την τελική βαθμολογία και κατάταξη. Η μίνιμουμ βαθμολογία τους πρέπει να είναι 80 βαθμοί, ενώ όσοι παίρνουν πάνω από 90 βαθμούς παίρνουν το χρυσό μετάλλιο και χαρακτηρίζονται σαν μοναδικοί. Αυτό σημαίνει ότι από τα εκατομμύρια σακιά που παράγει μία συγκεκριμένη χώρα ελάχιστα θα πάρουν το χρυσό βραβείο. Οι καφέδες αυτοί θα πουληθούν μετέπειτα σε ανοιχτή παγκόσμια δημοπρασία, μέσω internet, όπου η προσπάθεια όλων όσων εμπλέκονται ανταμείβονται αδρά, εφόσον οι συγκεκριμένοι καφέδες είναι οι ακριβότεροι του κόσμου. Ο διαγωνισμός έχει ευαισθητοποιήσει πολλούς παραγωγούς σχετικά με την ποιότητα του καφέ τους, βελτιώνοντας συνεχώς τον τρόπο επεξεργασίας του και διαχωρισμού του. Οι χρήσιμες πληροφορίες που καταχωρούνται για κάθε ποικιλία καφέ ανά χώρα αφορούν στο μικρόκλιμα, στον τόπο, στο είδος της επεξεργασίας, στον τύπο του καφεόδεντρου. Αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν την ποιότητα του καφέ και παίζουν σημαντικό ρόλο για το αν θα διακριθεί ο καφές. Η διάκριση θα βοηθήσει τον παραγωγό να βγει από την ανωνυμία, να ξεχωρίσει και να γίνει περιζήτητος στην παγκόσμια αγορά του speciality coffee με την βράβευση Cup of excellence.

 

Leave a Reply